Jouw winkelwagen

Waarom RFID/NFC skim bescherming overbodig is

Toen het contactloos betalen een ding werd kwamen de vragen naar boven “Wat als mijn pinpas word gestolen?”, “Is mijn pas nog wel veilig in mijn broekzak?”. Ook in het nieuws was skimming een onderwerp: criminelen schrijven geld van je rekening af door een apparaat langs je pinpas te halen.

Bedrijven hebben er goed op ingespeeld want er is sindsdien alles op de markt, van portemonnees en pashouders met RFID protectie tot insteekhoesjes voor om je pasjes. Of dit ook echt nodig is, leg ik je graag uit aan de hand van verschillende aspecten.

 

Skimming met contactloze bankpas

Stel je voor: je hebt je pinpas in je PlakWallet zitten, in je broekzak. In een menigte zijn ook oplichters actief, ze halen een apparaat langs jouw broekzak en je bent €25 lichter. Althans, dat zou je denken.

 

De bank vergoed de schade door skimmen

Als je een geskimd bent en een melding maakt, of je pinpas is gestolen en er is contactloos mee betaald vergoed de bank vaak het bedrag. Hoe dat precies in zijn werk gaat kun je opvragen bij jouw bank.

 

Even tussendoor

Mogen we je maximaal 1 keer per week iets handigs sturen? Zoals nieuwe artikelen, producten en kortingen?
Je krijgt direct een 10% kortingscode! Je kunt je uiteraard weer afmelden wanneer je wilt.
[wc_mailchimp_subscribe_discount]

 

NFC skimming komt weinig voor, want de dader is snel gevonden

Het apparaat dat gebruikt word voor NFC skimmen is letterlijk een pinapparaat. Pintransacties kunnen alleen worden ontvangen door geregistreerde bedrijven, die door de payment service provider (PSP) extra gecontroleerd worden.

Doordat er dus altijd gegevens bekend zijn van iemand die pintransacties verwerkt zal de dader dus snel bekend zijn, daarom komt NFC skimming niet vaak voor.

 

Gegevens stelen / pas kopiëren

Een normale NFC chip zou iedereen kunnen uitlezen, kopiëren of er informatie aan kunnen toevoegen, gelukkig kan dat niet met een beveiligde chip. Vrijwel alle NFC passen die belangrijke data bevatten of fraudegevoelig zijn zoals toegangspassen, je OV kaart maar ook je pinpas zijn geëncrypt. Dit houd in dat iemand de pas niet zomaar kan kopiëren en dus niet op jouw kosten met de bus kan gaan, of erger: toegang krijgt tot elektrische sloten.

 

Om deze redenen hoef je je dus geen zorgen te maken om via NFC geskimd te worden, of je nu toch een hoesje om je pasje doet is aan jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van handigs.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.0/10 gebaseerd op 242 reviews.