Jouw winkelwagen

Zo bescherm je jouw smartphone en accounts

Op de computer vliegen de virusscanners je om de oren en is er vaak standaard 1 geïnstalleerd, maar denk jij er wel eens over na hoe goed je telefoon beschermd is?

Ook je telefoon is kwetsbaar voor malware, spyware en virussen, gelukkig zijn er voorzorgsmaatregelen, apps en dingen waar je op moet letten.

 

Klik niet zomaar op links

Een bekend voorbeeld is dat iemand’s Facebook account word gehackt en er een link word doorgestuurd naar alle vrienden, via deze link kan iets gedownload worden, om inloggegevens gevraagd worden of iets anders wat vervelende gevolgen kan hebben. Ga naast de tekst die bij een link staat ook de link zelf na, kijk of je weet wat voor website je precies terecht komt, als je deze niet kent en je er niet per se naar toe hoeft is het maar beter om ‘m met rust te laten.

 

Check inlogpagina’s

Het zogeheten phising eist veel slachtoffers, dit houd in dat hackers een website maken die lijkt op een loginpagina van een systeem wat iemand gebruikt, zoals de loginpagina van de bank, social media of een webwinkel.

De nepwebsite stuurt de gegevens die jij hebt ingevuld door naar de hackers en ze kunnen zo jouw account in.

Controleer altijd of de link klopt! Vul nooit gegevens in op een URL (link) die anders is dan wat je gewend bent, zoals https://www.bol.com (de echte) of iets zoals bolcomwinactie.nl of cadeaukaartwinnen.bol183.com.

Verstandig is om direct naar een pagina te gaan, zoals zelf bol.com invullen in plaats van via de link op een andere website of die iemand naar je doorstuurd.

Om te zorgen dat ze niet zomaar in jouw account komen kun je tweestapsverificatie vaak aanzetten, na inloggen met je gebruikersnaam en wachtwoord krijg je dan ook nog een code via SMS of een app zoals Google Authenticator die je moet invullen. Mocht een hacker jouw gegevens achterhalen komt ‘ie er nog steeds niet in zonder de unieke code.

 

Doe onderzoek naar apps

Apps uit de appstore of van een andere plek kunnen nog altijd schuldig zijn, zoals laatst bekend werd over de populaire “Face App”. Lees altijd de reviews van apps en kijk of deze al vaak geïnstalleerd zijn, ga desnoods op zoek naar een alternatief die beter aangeschreven staat. Maar reviews kunnen ook nep zijn.

 

Een virusscanner is een goed idee

Je bestanden en apps even door de scanner halen om te kijken of er niks geks tussen zit is geen overbodige luxe, er zijn genoeg gratis oplossingen die dit binnen no-time voor je doen.

Volgens AndroidPlanet is “Bitdefender mobile security” de beste gratis variant voor Android. Naast de standaard malwarescanner zitten er handige functies aan zoals een pincode over apps, controle over je browser en het is ideaal dat de app niet zoveel verbruikt, zoals je batterij.

Voor IOS is er helaas weinig te vinden, volgens Apple is er voldoende beveiliging binnen de software zelf. Het beleid om apps in de appstore te plaatsen schijnt strenger te zijn dus dat kan betekenen dat er minder malafide apps aanwezig zijn.

Net als bij elke andere app kan een app die zich voordoet als virusscanner zelf ook een virus bevatten, doe daarom altijd even onderzoek naar wat je in huis haalt.

 

Even tussendoor

Mogen we je maximaal 1 keer per week iets handigs sturen? Zoals nieuwe artikelen, producten en kortingen?
Je krijgt direct een 10% kortingscode! Je kunt je uiteraard weer afmelden wanneer je wilt.
[wc_mailchimp_subscribe_discount]

 

Vertrouw geen e-mails

E-mails, vooral als je mailadres ergens online komt te staan zul je barsten van de mails waarvan grotendeels spam. Naast reclame zijn er ook spam mails waar criminelen achter zitten, bijvoorbeeld gecombineerd met phising, maar ze kunnen je ook bestanden toesturen die weinig goeds zullen doen voor je telefoon. Als je geen mail verwacht, en zelfs als je wel mail verwacht zou je altijd even 2 keer moeten kijken, iemand die jou een mail zou sturen kan zelf ook gehackt zijn of toch kwade bedoelingen hebben.

 

Wachtwoorden, wachtwoorden en nog eens wachtwoorden

Voor velen is het lastig om voor alles een ander wachtwoord te hebben en deze te onthouden, logisch uiteraad. Maar zorg in ieder geval voor een sterk wachtwoord met hoofdletters, kleine letters, cijfers en tekens zoals ! en @.

Uit onderzoek blijkt dat er nog te veel wachtwoorden als Welkom01 of Feyenoord worden gebruikt, als je even nadenkt kun je vast op iets beters komen. Belangrijk is dat een hacker of zijn programma het niet zomaar kunnen raden en dat het wachtwoord niks met jou te maken heeft, een postcode of naam is dus ook af te raden.

 

Dit zijn belangrijke maatregelen die jij kan nemen, je hoort vast wel eens dat iemand gehackt is en dat wil je zelf niet, toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van handigs.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.0/10 gebaseerd op 231 reviews.